You are here:

Diş rengi kişiye özel farklılıklar gösterse de zaman içerisinde aynı kalmaz ve koyulaşabilirler. Yediklerimiz, içtiklerimiz ve kişisel ağız bakımına ne ölçüde dikkat ettiğimize göre de zaman içinde sararır ve koyulaşırlar. Zamanla koyulaşan dişler estetik olarak bizi sıkıntıya sokabilirler.  Dişlerimizin sararması veya renginin koyuluğu giderilip, beyaz bir gülüşe sahip olmak herkesin ortak dileğidir diyebiliriz.

Dişlerimiz neden sararır?

Dişlerimizin rengi zamanla diş dokusu tarafından emilen boyayıcı unsurların diş dokusu içerisinde yerleşerek  koyulaşabileceği gibi diş yüzeyine yapışan bazı lekeler de dişleri sarartırlar. Bunun dışında yapısal bazı bozukluklar koyu renk dişlere sebebiyet verebilirler. Bebeklikte kullanılan bazı ilaçlar sebebiyle ileriki yıllarda renk bozukluğu görülebilir. Canlılığını yitirmiş dişlerde içerisindeki dokuların bozularak dişi içten boyamasıyla koyulaşma görülebilir.

Dişlerim sarı, ne yapmalıyım?

Öncelikle dişleri beyazlaştırmak için kesinlikle kendi kendimize yapabileceğimizi düşündüğümüz çeşitli yöntemlere başvurmamalıyız. Bu zaman zaman geriye dönülmesi zor hasarlar meydana getirebilir Ancak  bir diş hekimi kontrolü ile sorununuz basitçe belirlenerek size özel doğru ve kalıcı yöntem uygulanabilir. Rahatsızlık veren sarılığın sebebinin daha iyi belirlenmesi için diş hekimi tarafından profesyonel bir diş temizliği yapılır. Bu temizlik işlemini zaten 6 aylık kontrollerde ihtiyaç doğrultusunda yaptırmayı öneriyoruz. Yapılan diş temizliğinde diş yüzeyinde yapışmış olan lekeler uzaklaştırılmış olup dişin kendi rengi açığa çıkartılır. Bu şekliyle yine de diş rengi koyu veya sararmış görünüyorsa, dişin kendi rengini beyazlatmaya yönelik uygulamalara ihtiyaç duyulur.

Diş beyazlatma nasıl yapılır?

Öncelikle diş yüzeyi temizlenerek dişin kendi rengi meydana çıkarılır. Dişlerin kendi renkleri diş yüzeyine uygulanan karbamit-peroksit veya hidrojen peroksit gibi kimyasallarla açılabilirler. Temel olarak iki yöntem vardır

Ev tipi diş beyazlatma (home bleaching)

Ağızdan alınan ölçülerde dişlerin üzerine şeffaf ve yumuşak ince bir plak hazırlanır. Hekim tarafından verilen şırınga şeklindeki jel ilaçlar plağın içerisine sıkılır ve plak ağıza takılarak kişinin kendisi tarafından uygulanır. Plağı günde 2-4 saat uygulayarak 1 hafta sürede diş dokusunda genellikle yeterli beyazlama sağlanmış olur. Bu süre uzatılıp kısaltılarak beyazlamanın miktarı ayarlanabilir.

Klinik tipi diş beyazlatma (office bleaching)

Hekim tarafından daha yüksek daha konsantrasyonda beyazlatma ajanları diş yüzeyine uygulanarak 45 dakika ile 1 saat gibi bir sürede tamamlanır. Uygulanan kimyasal ajan dişeti ve yumuşak dokularda hasar meydana getireceğinden, diş hekimi dişleri dişeti ve yanak, dudak dokularından tamamen izole eder. Kimyasallar diş yüzeyine uygulanarak bekleme aşamasına geçilir. Lazer veya UV ışınlarıyla beyazlatma ajanı aktive edilerek  bu süre tamamlanır.

Zaman zaman daha radikal sonuç elde etmek için bu iki yöntem kombine edilerek uygulanabilir ve 6-12 ayda bir tekrarlanır.

Diş beyazlatma zararlı mıdır?

Diş ağartma ya da diş beyazlatma işleminin kalıcı hiç bir zararı tespit edilememiştir. Özellikle diş dokusu aşırı geçirgen olduğunda kişiden kişiye fark gösterecek şekilde diş beyazlatma işlemi hassasiyete neden olabilmektedir. Bu hassasiyet kişiye nahoş bir his verebileceği gibi 24 içerisinde kaybolacaktır ve kalıcı değildir. Diş beyazlatma süresi meydana gelebilecek bu hassasiyete göre kısaltılmalıdır. Bu kişilerde diş beyazlatma işlemi sayı olarak daha fazla seanslar halinde, daha kısa sürelerde uygulanarak yapılmalıdır.

Diş beyazlatmadan sonra nelere dikkat etmeliyim?

Yapılan beyazlatma işlemini takiben özellikle ilk haftalarda çay, kahve, kırmızı şarap, vişne suyu ,sigara ve bazı ağız gargaraları gibi dişe rengini verebilecek unsurlardan kaçınılmalıdır. İlk haftalarda dişler dış etkenlere daha fazla açık olacaktır.  Yapılan diş beyazlatmanın uzun dönem başarısı kişinin diş bakımı ve boyayıcı içecekleri ne ölçüde tükettiği ile direkt ilgilidir.

Sadece tek dişimde sararma var ne yapmalıyım?

Tek dişte sararma ve içten beyazlatma.

Zaman zaman canlılığını yitiren dişlerin renkleri sararır ve koyulaşır bu dişler kanal tedavisi gerektirirler. Kanal tedavisi görmüş dişlerde görülen sararma ve koyulaşmalar, dişin iç kısmına uygulanan beyazlatma ajanlarıyla içten beyazlatılmalıdırlar. Dişin kanal kısmına yerleştirilen beyazlatma ajanları birkaç günde bir yenilenerek istenilen sonuca ulaşana kadar tekrarlanır.

Bir sorunuz mu var?

Doktora Danışın

Diş Beyazlatma ve genel diş tedavileri hakkında sorularınızı aşağıdaki form aracılığıyla
Prosthodontist / Protez Uzmanı Dr. Melih Şengül’e iletebilirsiniz.

En fazla 4 (dört) adet dosya yükleyebilirsiniz. Her bir dosyanın boyutu en fazla 3MB (üç megabyte) olmalıdır.

Dr. Melih Şengül ile

Randevunuzu Planlayın

0 (216) 355 36 57 numaralı hattımızdan bizi arayarak veya aşağıdaki butona tıklayarak randevunuzu hemen şimdi planlayabilirsiniz.

Diğer Tedaviler

/melihsengul

Instagram'da Takip Edin